Caravana cu Medici Bihor
Absența serviciilor medicale de bază în mediul rural, lipsa totală de educație medicală și mentalitatea total nepreventivă a românilor sunt niște realități de necontestat. Dacă mai adăugăm și lipsa posibilităților materiale a unui procent mare din populația din mediul rural, care are un risc crescut de sărăcie (în special copiii din familiile defavorizate, vârstnicii, populația neasigurată), consecințele sunt cât se poate de grave. Nevoile populației din zonele rurale sunt mult mai stringente și mai mari comparativ cu zona urbană, unde se concentrează în prezent serviciile specializate. Abordarea noastră presupune depistarea populației la risc și deplasarea noastră către ea pentru promovarea și acordarea de servicii de prevenție medicală primară, prin aceste unități mobile, centrate pe patologiile cele mai frecvente. Ne dorim să organizăm un număr mai mare de caravane în mediul rural, în care să consultăm un număr mai mare de pacienți cu aparatură performantă. Din fondurile obținute ne propunem să achiziționăm un ecograf portabil și trei sonde (15.000 euro). Ce este o caravană: o echipă multi-disciplinară (20-30 de medici specialiști, rezidenți, studenți), care se deplasează în mediul rural cu echipamente medicale care frecvent lipsesc din cabinetele medicilor de familie din aceste zone și evaluăm gratuit starea de sănătate a populației (între 150-200 de pacienți) din zona respectivă prin: consult clinic, analize bioumorale, electrocardiogramă, examene ecografice, consultații de specialitate: medicină internă, cardiologie, neurologie, oftalmologie, dermatologie, ginecologie, radiologie și imagistică medicală, pediatrie, stomatologie, etc. În cadrul acestor deplasări în mediul rural realizăm și prezentări și împărțim materiale cu scop educativ. Ulterior, întocmim baze de date, în vederea raportării și efectuării de studii clinice. Colaborăm strâns cu medicul de familie din sat, pentru a urmări evoluția ulterioară a pacienților, unii dintre aceștia fiind îndrumați către investigații suplimentare. În județul Bihor am organizat până în prezent două caravane în anul 2022 (comuna Roșia și comuna Pietroasa) și o caravană în anul 2023. La ultima noastră caravană, din comuna Remetea au fost consultați aproximativ 260 de pacienți, dintre care 34 copii, fiind efectuate analize medicale gratuite la peste 140 de pacienți. Aceștia au beneficiat de consultații medicale gratuite în mai mult de 9 specialități. În funcție de necesități, au fost efectuate electrocardiogramă, ecografie cardiacă și abdominală. S-au desfășurat cu această ocazie și cursuri de educație medicală și profilaxie stomatologică și multe alte proceduri medicale. Pacienții au fost diagnosticați cu: hipertensiune arterială, diabet zaharat, dislipidemii, steanoză hepatică, diskinezie biliara, hepatopatie cronica, infecție cu virusul hepatic C, infecție urinare, adenom de prostată, insuficiență renală.
-
Durata proiectului
peste 3 ani
-
Rezultate
În urma înscrierii proiectului în cadrul Swimathon ne dorim sensibilizarea populației și a companiilor cu privire la cauza noastră, precum și creșterea numărului de voluntari din rândul studenților la medicină și a medicilor rezidenți și specialiști. Totodată, în urma obținerii fondurilor pentru aparatura medicală, coroborat cu creșterea numărului de voluntari, ne dorim să organizăm un număr mai mare de caravane în mediul rural, în care să consultăm un număr mai mare de pacienți, cu aparatură performantă. Din fondurile obținute ne propunem să achiziționăm un ecograf portabil și trei sonde (15.000 euro).
-
Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului
93 284
-
Numele campaniei de fundraising
Ajută-ne să oferim oamenilor din mediul rural servicii medicale gratuite!
-
Activități campanie
Ne propunem să atragem cel puțin 3 echipe de înotători pentru cauza noastră, precum și sensibilizarea populației și a companiilor cu privire la cauza noastră, în vederea strîngerii de fonduri . Canalul de comunicare în mediul online este Facebook, avand fotografii și înregistrări video de la caravanele trecute. Pentru susținătorii-persoane fizice, mesajul campaniei va fi "Bunicii tăi când au fost ultima data la medic?", iar în ceea ce privește companiile, "Ajută-ne să oferim oamenilor din mediul rural servicii medicale gratuite!"
-
Obiectiv susținători
150
-
Estimare contribuție medie
500 Lei
7 ambasadori
MACOVEI MARIANA
De multe ori, lăsăm sănătatea la voia întâmplării. Îmbunătățirile nu au loc la voia întâmplării, ci prin schimbare. Asa că haideți să nu lăsăm cei mai bun la final, ci să facem cei mai bun să dureze cât mai mult. Caravana cu medici, îmi este un proiect super drag, dedicat sănătății din mediul rural, iar despre oamenii implicați în acest proiect nu am suficient de multe cuvinte în a exprima bunătatea cu care desfășoară acest proiect. Despre ei: Experiență, Putere de implicarea, Abilitatea de a aduce oamenii împreună, Optimism, Nebunie și Dorința de a face oamenii Bine!
ANAMARIA CARMEN CRETU
Neajunsurile din mediul rural sunt multiple, iar unul dintre ele este lipsa serviciilor medicale. Consecințele negative ale acestui fapt sunt evidente, persoanele din mediul rural ajungând rar (spre deloc) la medic, de multe ori doar atunci când este prea târziu. Susțin Caravana cu Medici Bihor pentru ca toți cetățenii, indiferent de locul unde aceștia locuiesc, au dreptul la sănătate. Iar pentru a fi sănătoși, este nevoie de screening, de analize și de consultații medicale periodice, exact ceea ce face Caravana cu Medici Bihor.
George Sebastian Tonț
Doresc să ajut această cauză, pentru tot binele pe care-l fac acești îngeri salvatori.
Carmen Pantis
Susțint proiectul pentru beneficiul pe care il aduce pacientilor din zonele defavorizate, oferindu-le in acest fel acces la un act medical de specialitate. Sustin tinerii medici voluntari entuziaști din Caravana cu Medici!
Hoblea Carmen
Susțin "Caravana cu medici" pentru că e un proiect de suflet, conceput din grijă pentru oameni, in care sunt implicați oameni cu suflet mare. Prin ei simt că se revigorează o inițiativă similară, din urmă cu aproximativ 60 de ani înainte că eu să mă nasc, in care fratele mamei mele a fost implicat și știu că au fost salvate vieți. Uniți pentru o cauză nobilă este deviza lor și la așa ceva nu poți să rămâi indiferent .
Vlad Cristian DEAC
Vrem să facem exces de zel și cu o echipă de medici și studenți inimoși să batem în lung și-n lat județul Bihor și să acordăm consultații gratuite celor care nu-și permit din varii motive acest lucru. Județul Bihor înseamnă și comunele, satele și cătunele lui, uneori uitate de lume. Pentru ca noi toți să prosperăm este nevoie să îi ridicăm pe toți. Doar împreună putem crește!
71 susținători*
* inclusiv susținătorii ambasadorilor și echipelor care au ales să ajute acest proiect
Spune și altora despre acest eveniment